Bländare - Skärpedjup

På fjärilsjakt med fröken A. Härliga sensommardagar där solen fortfarande värmer.

Är ni intresserade av lite fototips? Vill ni ha lite enkla tumregler och hur man skapar olika sorters bilder, eller vill ni bara inspireras av sköna bilder..? Typ "Lisas lilla fotoskola" :)

Bländaren är den reglerbara öppningen på objektivet som bestämmer hur mkt ljus som kan komma in under en given tid. Om man har ett lågt bländartal (tex 2.8) så innebär det att bländaröppningen i objektivet är stor, dvs det kan komma in massor med ljus, vilket gör att du inte behöver ha lika lång slutartid för att få din bild exponerad korrekt. Detta ger även en suddig bakgrund som passar bra på porträtt och detaljbilder.
Om du istället ställer bländaren på ett högt tal (tex. 16) så blir öppningen liten i objektivet. Detta resulterar i att du måste använda en längre slutartid för att få samma exponering om ljusförhållandena är samma som i förra scenariot. Med liten bländare (högt tal) så får man skärpa i större del av bilden.
Snurrigt va?!

Men om du istället tänker att fotograferingen är som att fylla en hink med en vattenkran.
Där en full hink motsvarar rätt exponering.

Då är trycket i kranen - motsvarar ljusförhållandet
Hur öppen kranen är - bländarinställningen
Hur lång tid kranen är öppen - slutartiden
Storleken på hinken - Motsvarar isotalet (mindre hink - högre isotal)

När dessa fyra parametrar är i samverkan så blir bilden rätt exponerad.
Är trycket i kranen t.ex lågt så måste man kompensera genom att öka på nåt annat. Vill man ha en lång slutartid när "ljustrycket" är högt, får man använda en stor hink (lågt ISO) och liten kranöppning (bländare) eller montera extra hinder i vägen typ ett gråfilter.

exempel på kort skärpedjup - lågt bländartal

exempel på stort skärpedjup - högre bländartal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar