ISO - Brus

Fullt dagsljus - ISO 100
ISO står för ljuskänsligheten dvs hur känslig kameran skall vara för ljus. Ju högre isotal desto ljuskänsligare blir kameran och du behöver mindre mängd ljus för att exponera din bild rätt. Men ju högre ISO du har ju mer kornighet (brus) får du i bilden.

Alltså ju lägre ISO du kan fotografera med desto klarare bilder får du. Det är inte bara det yttre ljuset som bestämmer vilket ISO du kan använda, din bländare spelar också in. Om du väljer ett högt bländartal (tex 16) så behöver du mer ljus för att exponera din bild.
Jag rekommenderar att du alltid använder en så låg ISO som möjligt.

Här är några värden som du kan utgå ifrån:

100-200 ISO: Normalt dagsljus
400: Molnig dag
800: Skymning
1600: tidig kväll
över 1600: Inget som jag rekommenderar. Detta är bara på ett ungefär, olika kameror och märken ger olika bra resultat på höga ISO tal.

För att återgå till vår "hink" som vi använde när vi pratade om bländaren, så kan man säga att om man höjer ISOn så använder man en mindre hink och sen späder man ut innehållet för att få sin bild. Det är själva utspädningen som ger kornigheten. Utspädningsförhållandet ser ungefär ut som nedan:
om ISO 100 = 1 liter, så är

ISO 200 = 0.5 liter
ISO 400 = 2.5 dl
ISO 800 = 1.25 dl
ISO1600 = 63 ml

Länken nedan är en liten kul simulator för att lättare förstå och prova sambandet mellan Bländare, Slutartid och ISO. Ha kul!
http://camerasim.com/slr-camera-explained.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar